Pohjanmaalla ja eritysesti Pohjois-Pohjanmaalla tunnettu juhannusjuustokeitto on juhannuksen aikaan valmistettava perinneherkku. Sen valmistaminen on pitkähkö prosessi, mutta se kuuluu yhä nykyäänkin monen perinteikkään juhannusjuhlijan ruokapöytään.
Yksinkertaisuudessaan juustokeittoa valmistetaan keittämällä maitoa ja juoksuttamalla se juustonjuoksutteella. Tämän jälkeen keiton haudutusaika valmiin tuotteen saamiseksi vaihtelee tekijän maun mukaan 6-12 tuntiin. Pidemmällä keittoajalla keittoon saadaan punertava väri.
Tässä resepti perinteiseen juhannusjuustokeittoon:
6l tilamaitoa (mielellään luomu)
1rkl juustonjuoksutinta
(0,5 tl suolaa)
- 5l maitoa lämmitetään kattilassa kädenlämpöiseksi n. 37-39 asteeseen ja kattila nostetaan liedeltä.
Juustonjuoksutin lisätään maitoa nopeasti sekoittaen. - Maidon annetaan seistä lämpimässä kunnes juustomassa on erottunut
herasta. Maidon juoksettuminen kestää noin 30-40 minuuttia. - Juustomassaan leikataan veitsellä pari viiltoa ja keitto nostetaan takaisin liedelle.
Keittoa kuumennetaan koko ajan varovasti sekoittaen kunnes se kiehuu. - Juustoa keitetään miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 6-8 tuntia (jopa 12), kunnes juusto ja hera muuttuvat punertaviksi. Loppu maito lisätään keittämisen puolivälissä.
- Juhannusjuusto tarjoillaan kylmänä. Kyseisestä annoksesta tulee noin 3 litraa juhannusjuustoa. Juustokeitto säilyy jääkaapissa useita päiviä ja sitä voi pakastaa.
Lähteet:
https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/pohjois-pohjanmaan-juhannusjuusto-1788
https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Juustokeittoperinne