Esittely

Hei! Olemme Oravan Luomutila, lypsykarjatila Oulun pohjoispuolelta Haukiputaalta. Tilaa isännöivät veljekset Simo ja Anton Orava. Tilallamme tehtiin sukupolvenvaihdos joulukuussa 2018, jolloin tilan entiset isännöitsijät Ari ja Anitta Orava luovuttivat tilan omistuksen lapsilleen. Tilan juuret ulottuvat 1700-luvulle.

Siirryimme luomuviljelyyn vuonna 1992 ja tilamme maito, liha ja muut mahdolliset tuotteet ovat aina luomuhyväksyttyjä.

Viljely

Peltoa meillä on 90 ha, josta 60 ha on omaa ja loput vuokramaita. Viljelyssä on viljaa ja heinää ja kaikki rehu käytetään omalle karjalle. Jonkin verran myös ostamme kuivaheinää ja murskeviljaa, sekä kuivaa viljaa. Karkeasti 1/3 pelloistamme ovat viljalla ja loput nurmella. Käyttämiämme viljakasveja ovat kaura ja ohra. Nurmikasveja joita käytämme, ovat mm. puna- ja valkoapila, timotei, ruoko- ja nurminata sekä englannin raiheinä. Laidunkiertomme on viisivuotinen. Muokkaamme peltojamme mahdollisimman vähän ja lannoitamme niitä pääsääntöisesti satunnaisen kalkin lisäksi karjamme omalla lannalla ja virtsalla. Peltomme ovat luomussa.

Ruokinta

Karjamme ruokinta perustuu pääsääntöisesti latokuivureissa kuivattuun apilapitoiseen kuivaheinään, ja luomumelassilla säilöttyyn murskeviljaan. Käytämme ruokinnassa valkuaislisänä myös luomuna saatavaa hernettä, rypsiä ja härkäpapua. Kesäisin lehmät laiduntavat ulkona päivittäin.

Kuivaheinä on Suomessa vähemmän tunnettu käsite, mutta esimerkiksi Saksassa, Tanskassa ja Itävallassa hyvin yleinen vaihtoehto Suomen luomusäänöissäkin sallitulle säilörehulle. Tilallamme se tarkoittaa apilapitoista heinäseosnurmea, joka on niiton jälkeen esikuivattu pellolla, ja jonka jälkeen se on ajettu latokuivureihin kuivattavaksi ja varastoitavaksi. Kuivureidemme puhaltimet ohjaavat lämmintä tai lämmitettyä ilmaa heinän lävitse alta päin. Kuivana heinä säilyy sellaisenaan. Vilja säilötään luomusiirapilla - eli sokerilla ilmatiiviiseen aumaan.

Emme käytä lainkaan kemiallisia tai biologisia happoja tai säilöntäaineita heinän ja viljan säilönnässä. Olemme tästä hyvin ylpeitä.

Karja

Karjamme koostuu noin 60:stä Holstein-rodun naudasta, joista reilut 25 ovat lypsylehmiä. Sonnit ja nuorkarjan kasvatamme myös itse. Tämän hetkinen karjamme pohjautuu kahteen, vuonna 1983 Valkeakoskelta ostettuun friisiläishiehoon Maljaan ja Mahtavaan. Karjamme on luomussa. Karjassamme on ollut yksi satatuhatta litraa lypsänyt "satatonnari" lehmä Muste ja useita "viisikymmentonnareita". Pidämme tärkeämpänä lehmän elinikäis- kuin vuosituotosta, joten panostamme lehmiemme terveyteen ja hyvinvointiin. Vanhin lehmämme on tällä hetkellä 13-vuotias Äpyli. Käytämme mahdollisimman vähän antibiootteja - ennaltaehkäisevästi emme ollenkaan. Karjamme kuuluu hyvinvointikorvauksen piiriin, joten sillä on mm. pidennetty laidunaika ja parannetut vasikoiden pito-olosuhteet.

Navetta/pihatto

Navettamme rakennettiin 1982 parsinavetaksi, joka muutettiin ja laajennettiin 1990-luvun loppupuolella pihatoksi. Pihatossamme eläimet eivät ole kytkettynä ja ne saavat kulkea vapaina. Lypsyasemamme on kolmipaikkainen tandem-asema, jossa lehmät pestään käsin ja lypsetään kuppikoneilla parhaan maidonlaadun takaamiseksi. Navettamme kuivitetaan turpeella ja oljella. Navetassamme on ns. kuivalantajärjestelmä, joten emme tuota tai varastoi lietettä.

Maito

Maitomme on parasta laatuluokkaa - E-luokkaa. Luomutilaksi keskituotoksemme on hyvä - noin 9600 l/vuosi. Maitomme rasvapitoisuus on 26.4.2019 4,2% ja valkuaisprosentti 3,3%.

Maitomme on ruokintaamme perustuen ns. "heinämaitoa" ja se sisältää hyvän omega-3 ja omega-6 rasvahapposuhteen, enemmän konjugoituneita linolihappoja, sekä mm. D-vitamiinia ja beetakaroteenia.

Suoramyynti

Myymme maitoa suoramyyntinä tilaltamme viikon jokaisena päivänä. Maidon myyntiajat ovat arkisin 8.30-9.00 sekä 18.00-19.00 ja viikonloppuisin ja arkipyhinä 18.00-19.00. Mukaan tarvitsee oman astian, käteisrahaa ja mielellään tiedon oman asian tilavuudesta. Lihaa myymme yleensä keväisin ja syksyisin. Myymme lihaa rahtiteurastuksena asikkaille puolikaan tai neljännesmullin määrissä, 1-4 kilon vakuumipakkauksissa. Puolikkaasta eläimestä saa noin 70-100 kg lihaa paisteina, fileinä, jauhelihana ja luullisena lihana. Myymme myös esim. ternimaitoa, perunoita ja maitoastioita tilaltamme varastojen mukaan.

Muuta

Simolla on myös veljensä Arton ja isänsä Arin kanssa vuonna 2004 perustettu metsäkoneyritys Puunkorjuu Orava ay.

TOP